Pajatso

Pajatso

50 pennin sekä 1 markan Pajatso ovat varmasti jokaiselle hiemankin varttuneemmalle henkilölle tuttu näky kauppojen auloista. Myös 20 sentin kolikoilla toiminut pajatso oli toiminnassa muutaman vuoden ajan.

Kaikki eivät kuitenkaan vielä tänäkään päivänä tiedä sitä, että mistä pajatso on alunperin saanut alkunsa. Kyseiseen laitteeseen liittyy varmasti paljon huhuja sekä uskomuksia, joista kerromme tässä artikkelissa.

Pajatson historia

Alkuperäiset Pajatsoa vastaavan koneet on valmistettu Saksassa 1900-luvulla. Tarkkaa tietoa ensimmäisen koneen historiasta ei ole, mutta merkkejä juuri Saksasta on tarjolla kaikista eniten.

Ensimmäinen suomalainen pajatso saatiin pelaajien käsiin jo ennen vuotta 1930. Kyseinen laite tuotiin Suomeen tiettävästi juuri Saksasta.

Vaikka moni saattaisinkin luulla, että RAY olisi kontrolloinut Pajatsoja, olivat ensimmäiset laitteen mallit kenen tahansa ostettavissa. Tämä johtui siitä, että tuohon aikaan Pajatso miellettiin taitoon pohjautuvaksi peliksi, josta olisi mahdollista voittaa rahaa. Kyseessä ei siis ollut suoranainen uhkapeli.

Kun RAY perustettiin vuonna 1938 ennen sotia, alkoi se välittömästi valmistaa omaa versiota Pajatsostaan.

Ennen 1970-lukua Pajatso oli ainoa uhkapeli kone Suomessa. Vasta 1970-luvun jälkeen kauppoihin alkoi ilmestyä muita elektronisia uhkapelejä. Kun 1990-luvulla kolikkojen rakennetta muutettiin huomattavasti, olivat pajatsot poissa käytöstä muutaman vuoden ajan. Samoihin aikoihin myös ensimmäiset nettikasinot olivat avanneet ovensa.

Pajatson huijaus

Yksi hauskimmista asioista pajatson fanien keskuudessa oli mahdolliset taktiikat koneen huijaamiseksi. Tässä lyhyet esitelmät erinäisistä menetelmistä, jotka toimivat aikaisemmin pajatson huijaamisessa.

Mittanauha huijaus

Mittanauha huijauksen idea oli erittäin yksinkertainen. Pelaajan tuli ottaa mielellään jäykkä metallinen mittanauha ja syöttää se pajatson luukusta sisälle. Tämän jälkeen nauhaa tuli työntää niin pitkään, että se oli keskimmäisen kolon kohdalla. Tämän jälkeen kolikoilla pystyi ampumaan nauhaan siten, että ne jumiutuivat. Kun kolikot olivat jumissa alkoivat ne automaattisesta tippua parhaan voiton koloon. Näin pelaaja pystyi tyhjentämään pajatson muutamassa minuutissa.

Taivutettu kolikko huijaus

Tämän huijauksen idea oli käytännössä sama kuin mittanauhalla pelattaessa. Pelaajan tuli ensin taivuttaa kolikkoa. Kun kolikko oli lievästi kupera se mahtui koneeseen mutta jumiutui osuessaan lähellä luukkuja. Tämän jälkeen pelaaja pystyi syöttämään sisään normaaleita kolikoita jotka niin ikään putoaisivat automaattisesti keskellä olevaan koloon antaen suurimman mahdollisen voiton.

Siima huijaus

Siima huijauksen ideana oli se, että kolikkoon porattiin ensin reikä. Tästä reiästä syötettiin läpi siima, jonka avulla kolikon pystyi nykimään keskellä olevaan koloon antaen pelaajalle voittoja erittäin nopeasti.

Nahkatakki huijaus

Nahkatakki huijaus on kaikista huijauksista helpoin suorittaa. Tämä huijaus tosin oli toiminnassa vain hetken aikaa. Huijauksen idea oli se, että pelaaja painaisi selkänsä pajatson lasia vasten ja ponnistaisi suoraan ylöspäin. Tämän jälkeen sensorit nytkähtäisivät ja luulisivat että niiden ohi kulki kolikko. Näin pelaaja pystyi alle minuutissa saamaan kaikki pajatson kolikot omaan taskuunsa.

RAY videot aiheesta

Miten pajatsoa huijataan -sarja on saanut YouTube palvelussa kovan maineen viimeisten kuukausien aikana.

Juuri nyt tällä klassisella pelillä on paljon katselijoita etenkin netin syövereissä.

Yksi hauskimmista tavoista muistella vanhaa pajatsoa ovat hauskat videot, joilla RAY esittelee sellaisia tapoja, joilla peliä pystyi huijaamaan.

Katso alta kaksi hauskaa videota, joissa esitellään taktiikat Pajatsossa huijaamista varten:

Video 1: Pajatsohuijarit osa 1

Video 2: Miten Pajatsossa huijataan? Osa 2